Pasaka apie taupymą arba šildymo sezonui artėjant

Susipažinkite: kaimynas Vytenis ir kaimynas Egidijus (vardai nepakeisti, bet tikiuosi, kad vardų savininkai nesupyks, nes nieko asmeniško apie juos nepasakosiu).

Kaimynas Vytenis įsirengė kondicionierių. Kondicionierius ne tik moka vėsinti vasarą, bet moka net ir šildyti, kai lauke šalta! Remiantis kai kuriais pas mus galiojančiais fizikos dėsniais, iš šalto, neigiamą (pagal Celsijų) temperatūrą turinčio oro lauke, galima paimti dar šilumos, šitaip jį dar labiau vėsinant ir tuo šildyti namus. Tam tereikia trupučio elektros. Tie šiuolaikiniai kondicionieriai tą moka daryti gan efektyviai. Tai yra taip efektyviai, kad nemažai efektyviau nei Vilniaus Energija su savo rusiškom dujom.

Čia gali būti ir vėsus vėjas, o gali būti ir šiltas.

Čia gali būti ir vėsus vėjas, o gali būti ir šiltas.

Kaimynas Egidijus susiremontavo savo butą. Apšildė išorės sienas labai ščyriai. Sumažino savo sienų šilumos varžą gal net kelias-dešimčia, jei ne keliais-šimtais procentų.

Va kaip Egidijus griovė viską ir šiltino.

Va kaip Egidijus griovė viską ir šiltino.

Abu šie kaimynai galėjo pasidžiaugti savo efektyvesniu šilumos naudojimu jau praėjusią žiemą. Ir iš ties: centralinės šilumos jie sunaudojo kur kas mažiau! Tačiau sąskaitos, deja, sumažėjo ne taip, kaip šilumos sunaudojimas.

– KPŠ!? – paklausė Vytenis

-KPŠ!? – paklausė Egidijus.

O paslaptis čia yra tokia labai gudri formulė. Pagal tą formulę apskaičiuojamas šilumos kiekis kiekvienam butui. Ta formulė naudojama visiems: ir tiems kurie turi atskirus šilumos skaitiklius, ir tiems, kurie jo neturi.

Mūsų namai gan nauji, todėl kiekvienas butas turi atskirą šilumos skaitiklį.

Anot Vilniaus Energijos, atskiri butų šilumos skaitikliai neapsaugo mūsų nuo bjaurių kaimynų, kurie nutaria taupyti, nešildyti savo buto ir vogti šilumą per sienas iš savo kaimynų ir iš laiptinės.

Šilumos vagis

Šilumos vagis

Geroji Vilniaus Energija nori mus apsaugoti nuo tokių bjaurių kaimynų (ne-ne, jokiu būdu jie nesako, kad jie, būdami monopolistais, nori, jog jūs šildytumėte lauko orą, nes jiems tai labai apsimoka, nes jiems leidžiama turėti 5 procentų pelną nežiūrint į jokias sąnaudas), todėl pagal tas formules priverčia tą bjaurybę sumokėti už bendrąją šilumą daugiau negu vargšai kaimynai, kurie šildo tą vagį.

Su sąlyga, kad pas mus namai yra net 16 aukštų, tai netgi kokio nors 2’ojo aukšto vagies nubaudimas sumažina šilumos sąskaitą už bendrąsias patalpas pavyzdžiui 16’ojo aukšto šilumamėgiams kaimynams. Šilumamėgiai 16 aukšto kaimynai dėl to be galo džiaugiasi…

Bet ar tikrai džiaugiasi? Nemanau.

Vytenis ir Egidijus sumoka daugiau už bendrųjų patalpų šildymą juntamai ir jie turi mokėti tuos pinigus iš savo šeimos biudžetų, bet bendra bendrųjų patalpų šildymo suma pasikeičia la-a-abai nežymiai. Kaimynui, mėgstančiam šilumą ir besišildančiam tik centriniu šildymu tai sudaro nykstamai mažą įtaką, net jeigu jis ir šildo bjaurų vagį kaimyną.

Bet jeigu tas kaimynas, kuris šildo kitą kaimyną imtų ir apsišiltintų sieną, kuria šildo kaimyną-vagį ir prisuktų savo riadiatorius, nes šilumos sunaudotų mažiau – jo sąskaita už bendrųjų patalpų šildymą taip pat PADIDĖTŲ!

Nežinau ar VE tai daro specialiai ar jiems taip gaunasi netyčia, bet formulė bloga ir ydinga.

kitą savaitę nuvyksiu pas VE ir paklausiu kokios galimybės yra pasikeisti tą formulę. Kad neliktų apskritai tos bendros šilumos proporcijų, o kad tiesiog pasidalintumėm ją po lygiai.

Juk šitaip būsime suinteresuoti visi taupyti ir nešildyti lauko. Juk mes nenorime savo pinigus leisti lauko šildymui. Tiesa?

This entry was posted in Naujienos and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Pasaka apie taupymą arba šildymo sezonui artėjant

  1. Senis Šaltis says:

    Pas mus buvęs pirmininkas panaikino tą tolydaus šildymo koeficientą. Čia Kauno energijoj. Kaimynai, kurie gyvena šalia nešildomų butų pyksta. Nes, jų teigimu, buvo šiokia tokia bauda už nešildymą, o dabar jos neliko. Tik faktas tas, kad tą baudą pasiimdavo KE, o apvogtieji kaimynai negauna jokios kompensacijos iš tų surinktų baudų.
    Labai įdomu, kaip jums seksis ir kokį sprendimą, formulę pasirinksite.
    Lauksiu tęsinio.

    • Skirmantas says:

      Ačiū už info!

      Išties, tie, iš kurių vagia šilumą šilumos vagys – nieko negauna. Bet bent jau tie vagys yra motyvuojami energetikų nevogti.

      O šiaip jau reikia tuos vagis izoliuoti – lai šąla. Manau, kad taip yra daug geriau, nei šildyti kiemą.

  2. Nerijus Mikalajunas says:

    Pora svarbių pastebėjimų:
    -VE, kaip ir kitų šilumos tiekėjų pelnas nepriklauso nuo parduodamo šilumos kiekio. Jis yra 5 proc. nuo ilgalaikio turto vertės, todėl šilumininkai tikrai niekaip nesuinteresuoti šildyti oro. Ištrauka iš VKEKK išaiškinimo (http://www.regula.lt/lt/naujienos/index.php?full=yes&id=5959): “šiuo metu taikoma šilumos energijos kainodaros sistema užtikrina, kad šilumos tiekėjo pelnas nepriklauso nuo realizuoto šilumos energijos kiekio. Kasmetinė šilumos energijos kainų perskaičiavimo procedūra užtikrina, kad šilumos tiekėjo realizacijai viršijus prognozuotą apimtį ir dėl to gavus papildomų pajamų, atitinkama apimtimi yra sumažinama šilumos energijos kaina ateinančiam laikotarpiui.”
    -Mokesčiai už šilumą tarp namo gyventojų išdalijami pagal VKEKK parengtą metodiką. Jei ji netinka ar nepatinka – namo gyventojai laisvi pasirinkti kitą mokesčių išdalinimo būdą, tereikia tarpusavyje susitarti kaip norite išlaidas išdalinti ir kreiptis į VKEKK, kuri jūsų pasirinktą metodą patvirtins. Tuomet VE išlaidas už šildymą tarp namo gyventojų išdalins taip, kaip pageidausite.

    • Skirmantas says:

      Su tais normatyvais pernai turėjome smagumą, kai VE degino dujų daugiau nei reikia ir šildė daugiau nei reikia, nes turėjo pasiekti normatyvus kažkokius :/

  3. Pingback: Tolygaus šilymo koeficiento velniava | Šeškinės 4 ir 6 namų bendrijos žiniasklaida

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.