Šildymo tema

Tie, kurie nors šiek tiek domisi viešu Lietuvos (tame tarpe ypatingai Vilniaus) gyvenimu tikrai turėjo pastebėti, kad šilumos tema yra dėmesio centre šiuo metu. Taigi, dauguma papyko dėl padidėjusių sąskaitų už šilumą, nors šiemet šildymas prasidėjo ir vėliau, o ir tie mėnesiai buvo šiltesni, nei pernai. A. Zuokas ir VE aiškina, kad tai dėl dujų kainos ir dėl neūkiškumo šilumos punktuose ir t.t. ir pan. Daugiau apie tai skaitykite pas geriausius Lietuvoje verslo konsultantus.

O aš tuo tarpu viešinu mūsų pirmininko prašymą:

gal bendrijoje (o ir plačiuose internetuose – tinklaraštininko pastaba) yra asmuo kompetetingas kalbeti Silumos punkto prieziuros klausimais ?

Nuo 2011 lapkricio men. turime galimybe pasirinkti monopoliui nepriklausancia imone, su tikslu ta pacia paslauga gauti pigiau.

(Vilniaus Energijai perdavus prieziura City Service ir toliau mokame po 0,24 Lt./ m2)

Domintu konsultacija:

ar verta iseiti is City Service?

pagal kokius kriterijus rinktis imone?

ar galima netureti reguliarios prieziuros? (samdyti pagalba tik avarijos atveju)

Kokia normali rinkos kaina ? (nes pasiulymai skiriasi bene dvigubai)

ir pan.

(Prisegu keleto imoniu pasiulymus del prieziuros.) (gauti pasiūlymai iš: “Autokonas”, “Fixum” ir iš kažkokio “SUS” bet nuorodos forume atsidaryti nepavyko, tai ir neaišku kas tie SUS, o pačių pasiūlymų nesegu ir nerodau viešai, nes tai gali būti neetiška – čia vėl tinklaraštininko pastaba)

Buciau dekingas uz info jeigu teko dometis siuo klausimu.

Paskui dar va ką parašė:

Pastaruoju metu esu gaves is keleto imoniu pasiulymus (pvz.: http://www.absoliuta.lt/) kaip optimizuoti silumos uki, kaip sutaupyti sildymo ar elektros kastus.

I juos rimtai neziuriu, nes pirmiausia tai ne mano sritis. Taip pat sunku sunku patiketi kad jeigu jau tokios tobulos naujos technologijos, kodel jos nenaudojamas placiai Lietuvoje.

Tiketina kad labai brangios.

Gal sioj srity nusimanantys galetu paskaiciuoti:

– per kiek laiko atsipirktu bendrijos investicija.

– kiek bendrijos nariai daugiau turetu moketi iki kol bus ismoketa nauja iranga.

– kokia suma per men. sumazes mokesciai uz energija, po pilno modernizavimo.

(kalbu bendrai ir apie saule, veja, geotermine, lietaus vandens surinkima naudoti pvz. tualete ir kt.)
Sprendimas darom ar nedarom paremtas ne “nauju mastymu”, o ekonomine nauda.

Laukiame jūsų pagalbos.

This entry was posted in Naujienos and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Šildymo tema

  1. ALDU says:

    1 dalis
    Jei kas prisimena ir yra ne, kaip tas čukča, ne tik rašytojas, bet ir skaitytojas ;), tai į nekuriuos klausimus galima rasti atsakymus čia:

    Dėl šilumos ūkio priežiūros ir babkių už parkingą

    Dėl šildymo sistemos priežiūros


    Žinoma, kažkiek laiko praėjo, kai kas pasikeitė, kažkas tapo aiškiau, o dėl kai kurių dalykų vežimas nepajudėjo…
    TaIgi, mano kuklia nuomone, kurią “chren osporiš'” :D, atsakymai į iškeltus klausimus galėtų būti tokie:

    gal bendrijoje (o ir plačiuose internetuose – tinklaraštininko pastaba) yra asmuo kompetetingas kalbeti Silumos punkto prieziuros klausimais ?
    ————————————————————————————————————————-
    Kompetetingas kalbėti (tartis, derėtis ir pan.) priežiūros klausimais – bendrijos valdyba ir jos pirmininkas. Ir niekas kitas. Ir, kaip miėjau anksčiau – ne šilumos punkto, tiksliau: ne tik jo, o visos šildymo ir karšto vandens sistemos. Tam ir renkami valdymo organai, kad jie organizuotų visus bendruosius reikalu, ypač – susijusius su privalomaisiais statinio reikalavimais.

    Nuo 2011 lapkricio men. turime galimybe pasirinkti monopoliui nepriklausancia imone, su tikslu ta pacia paslauga gauti pigiau.
    ————————————————————————————————————————–
    Tikrai taip. Bet ir iki 2011-11-01 galiojo analogiška ŠŪĮ nuostata, leidžianti daugumai bendrasavininkių pasirinkti prižiūrėtoją. Naujas tik reikalavimas, prižiūrėtojas nebūtų “susijęs” su šilumos tiekėju.

    (Vilniaus Energijai perdavus prieziura City Service ir toliau mokame po 0,24 Lt./ m2)
    ar verta iseiti is City Service?
    ————————————————————————————————————————
    Kiek žinau, “City service” vyksta reorganizacija, darbuotojai, net viduriniosios šildymo priežiūros vadovų grandies atstovai skundžiasi visišku neiškumu kaip visa tai vykdoma, kaip darbas bus organizuojamas ateityje. Bet kokiu atveju, “City service” dar iki 2011 m. gruodžio 1 d. deklaravo Energetikos inspekcijai, kad jie nėra kaip nors susiję su šilumos tiekėju. Patį “išėjimą”, kaip ir rašiau anksčiau, reikėtų derinti su egzistuojančios (jeigu ji tokia yra) Š ir KV sistemų priežiūros sutarties galiojimo, nutraukimo sąlygomis. Jei nėra sutarties su “CS”, tai jau kitas reikalas. Su kuo tada buvo? Su “VE” ir jie priežiūrą perdavė aktu? Žodžiu, reikia išsiaiškinti teisinę pusę ir tada spręsti dėl pasirinkimo.

    • seskine46 says:

      Čiukčia daugiau skaitytojas nei rašytojas. Bet, tiesa, dar ir tingėtojas rūpintis klausimais, kuriais tingi rūpintis. Čiukčia perduos informaciją pirmininkui.

  2. ALDU says:

    2 dalis

    pagal kokius kriterijus rinktis imone?
    ———————————————————————————————————————-
    Čia, žinoma, gan sudėtingas dalykas, truputi net metafizinis… :))) Be abejo, vienas pagrindinių rodiklių – kaina. Bet… Pvz., FIDIC (Europos inžinierių asocija) rekomenduoja, kad pirkimos kainos lyginis svoris tarp kitų parametrų sudarytų 30 – 40 procentų. Apie kainą rašiau – kainų komisija gruodį patvirtino “naują” priežiūros kainų nustatymo metodiką. Jos naujumas tik tas, kad vėl neliko diferencijacijos pagal įrenginių priklausomybę, kas mūsų atveju neaktualu. Pagal tos pačios VEKK paranešimą, tai neįpareigoja savivaldybių tvirtinti naujų maksimalių priežiūros tarifų – gali likti galioti ankstesni. Kiek supratau, Vilniuje savivaldybė ir nesiruošia tvirtinti naujų. Bent kol kas. Reiškia, lieka galioti 2010 v. sausio mėn. 13 d. patvirtinti max tarifai, pagal kurios anksčiau esu pateikęs maksimalią vieno namo (4-o ar 6-o) priežiūros kainą.
    Kiti kriterijai – kaip kas nusistato. Tai gali būti patirtis, pasiruošimas (darbuotojai, įranga, transportas), dislokacijos vieta, kitų atsiliepimai ir t.t…. Vėl gi, prižiūrėtojas gali būti ir fizinis asmuo, atestuotas nustatyta tvarka. Bėda yra ta, kad kol kas tokios tvarkos šiam atvejui dar nėra. Įstatymas leidžia šia veikla užsiimti kuriam bendrijos nariui, gyvenančiam tame konkrečiame name. Kaip jis vykdys visas surašytas teisės aktuose funkcijas (ne vien tik “reguliavimo”, kaip daug kas mano) – neįsivaizduoju. Nebent turi asmeninį atitinkamų parametrų kompresorių sistemų praplovimui, įrangą cheminiam šilumokaičių praplovimui, sertifikuotus ir galiojančia patikra kontrolinius matavimo prietaisus, jau nekalbant apie kitas priemones, įrankius…
    Orinktis galima pradėti kad ir nuo artimiausiai esančių. Pvz. Šilėja – visai šalia, jų gamybinis padalinys tiesiai prieš LNK ir IKI pastatus. Galima pasižvalgyti ir šalia esančiuse rajonuose – Fabijoniškėse (Fabeta), Verkiuose (Verkių ūkis) – jie nėra IKOR (Rubikono) grupės nariai.

    ar galima netureti reguliarios prieziuros? (samdyti pagalba tik avarijos atveju)
    ——————————————————————————————————————–
    Negalima. Nesvarbu kokia statinio priklausomybė ar jo valdymo forma, teisės aktai (Šilumos ūkio įstatymas, Šilumos tiekimo ir vartojimo taisyklės, statybos techniniai reglamentai, higienos normos, šildymo ir karšto vandens sistemos priežiūros tvarkos aprašas, Šilumos tinklų ir šilumos vartojimo įrenginių priežiūros (eksploatavimo) taisyklė ir krūva visokių kitokų) galioja visiems vienodai. Už jų nevykdymą gręsia ir baudos. O nuo tos pačios lapkričio 1 d. – ir gan skaudžios (iki 3proc. metinės apyvartos, atskirais atvejais – ir iki 10%).

    Kokia normali rinkos kaina ? (nes pasiulymai skiriasi bene dvigubai)
    ——————————————————————————————————————–
    Žiūr. anksčiau parašytą

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.